Kebenaran Itu Menuntut Dirinya

Dua Cina Terajui Wilayah Persekutuan, Asyraf Wajdi Peringat PM Jangan Abaikan Sentimen Rakyat

Setiausaha Agung Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki mengingatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar tidak memandang ringan sentimen rakyat yang tercetus susulan pelantikan tertentu dalam kabinet baharu yang diumumkan semalam.

Dalam satu hantaran di Facebook, beliau memaklumkan antara persoalan utama yang dibangkitkan secara meluas oleh netizen ialah pelantikan Hannah Yeoh sebagai Menteri Wilayah Persekutuan serta Lo Su Fui sebagai Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, yang kedua duanya berbangsa Cina.

Menurut Asyraf Wajdi, persoalan yang berlegar bukan sekadar soal individu, sebaliknya menyentuh kebimbangan lebih besar berkaitan hala tuju pengurusan Wilayah Persekutuan, termasuk nasib bumiputera bandar serta kemungkinan ia menjadi langkah awal ke arah pelaksanaan pilihan raya kerajaan tempatan.

Beliau menegaskan sentimen sedemikian semakin kuat dibincangkan di media sosial sejak pengumuman rombakan kabinet dibuat dan kerajaan tidak boleh memandang enteng reaksi tersebut. Katanya, persoalan yang timbul perlu dijawab secara berfakta dan berhemah bagi mengelakkan keresahan berpanjangan dalam kalangan rakyat.

Sebagai asas perbincangan yang lebih objektif, Asyraf Wajdi turut mengemukakan pecahan komposisi kaum dan parti dalam kabinet. Bagi jawatan menteri, seramai 17 adalah Melayu, lima Cina, dua India, lima Bumiputera Sarawak dan tiga Bumiputera Sabah. Bagi timbalan menteri pula, Melayu seramai 10 orang, Cina lima, India dua, Bumiputera Sarawak tujuh dan Bumiputera Sabah enam orang.

Dari sudut pembahagian parti, sembilan menteri datang daripada PKR, lima DAP, dua Amanah, lapan Barisan Nasional, lima Gabungan Parti Sarawak dan seorang daripada Gabungan Rakyat Sabah.

Rombakan kabinet yang diumumkan menyaksikan portfolio Menteri Wilayah Persekutuan sebelum ini disandang Dr Zaliha Mustafa digugurkan dan diserahkan kepada Hannah Yeoh, yang sebelum itu menerajui Kementerian Belia dan Sukan. Pelantikan ini mencetuskan perbincangan hangat yang terus mendapat perhatian luas dalam kalangan rakyat, khususnya warga bandar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *