Kebenaran Itu Menuntut Dirinya

Kontroversi Sindiran “Hari Ini Menang”, Johan Serah Pada Pengurusan

Foto: NSTP / Aswadi Alias

Pelawak dan penyampai radio Hot FM, Johan mengambil pendekatan untuk tidak mengulas lanjut berhubung kontroversi yang tercetus susulan sindiran rakan penyampainya, Khairy Jamaluddin, terhadap Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Insiden itu berlaku sewaktu siaran pagi semalam.

Johan, atau nama penuhnya Mohd Yazid Lim Mohamad Aziz, menyatakan bahawa tugasnya di stesen radio tersebut adalah untuk menghiburkan para pendengar dan rakan-rakan penyampai.

Mengulas lanjut, Johan, 40, menyifatkan kejadian yang berlaku sebagai satu peringatan daripada Yang Maha Esa untuk tidak terlalu selesa dengan tugasannya.

“Ini ibarat satu teguran kecil daripada Allah, supaya saya tidak terlalu leka dalam pekerjaan yang saya lakukan,” tambahnya lagi.

Terdahulu, Khairy menggunakan frasa “Hari ini menang, esok kita makan ramai-ramai” ketika berbicara mengenai dirinya yang dicalonkan dalam satu pertandingan anugerah popular sebuah akhbar. Sindiran itu menyerupai ungkapan yang sering digunakan oleh Anwar Ibrahim, dan menyebabkan reaksi negatif dari segelintir warganet, yang mengancam untuk memboikot stesen radio berkenaan.

“Saya serahkan kepada pihak pengurusan, biar mereka yang jawab,” kata Johan ketika ditemui pada majlis tayangan filem terbarunya, Baik Punya Ah-Long, di ibu negara.

Ketika diminta pendapat mengenai kemungkinan insiden ini akan menjejaskan kerjayanya, Johan menyatakan dia sudah terbiasa berhadapan dengan situasi sebegini.

“Saya dan isteri saya, Ozlynn Waty, sudah lama melalui pengalaman ini sejak awal karier kami. Kami dah banyak kali menangis, jadi ini bukanlah sesuatu yang asing,” katanya lagi.

Filem Baik Punya Ah-Long, yang turut menampilkan pelakon seperti Zizan Razak, Mia Sara, Liyana Jasmay, dan Chew Kin Wah, akan mula ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 12 September ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *